This site uses cookies. By continuing, your consent is assumed. Learn more

122.8fm shares

Back on my rock another time

opinion

Saga är en rockkvintett från Kanada som spelar en typ av progressiv rock. Namnet Saga tog man för att man hade ett återkommande tema på sina första album, en saga.

Sångaren Michael Sadler och basisten samt keyboardisten Jim Chrichton är de huvudsakliga låtskrivarna i bandet. Där emellan har en mängd skivor släppts, varav Worlds Apart är den mest kända.

I USA sålde den guld. Bandet har sålt över 8 miljoner skivor världen över.

Jim Crichton bas och keyboard och Michael Sadler sångare, Bas, Keyboards är de som skrivit de flesta av gruppens låtar. Ian Crichton ses av många som en av rockvärldens mest underskattade gitarristerhan har spelat in flera soloalbum och även framträtt tillsammans med gruppen Asia. Jim Gilmour keyboard ersatte Peter Rochon.

Batteristen Steve Negusen av originalmedlemmarna i gruppen, ersattes av Christian Simphson. Simpson fick sedermera lämna bandet på grund av sjukdom. På albumet "Trust" presenterades istället Brian Doerner tidigare Helix.

Gruppen bildades i Toronto. Namnet Saga tog de för att de på sina fyra första album hade ett genomgående tema, som en saga. Alla kapitel i historierna har framförts under deras turnéer under åren. Saga spelar en typ av elektronisk musik mixat med progressive rock och pomp. De använder keyboards på ett unikt sätt, ofta spelar hela tre av bandmedlemmarna, Sadler, Gilmour och Jim Chrichton, keyboard samtidigt, även på scen.

Deras första, självbetitlade album släpptes i juni Det var i och med deras två därpå följande album, Images at Twilight och Silent Knightsom de slog igenom ordentligt och klättrade på topplistorna. De fick vara förband åt den amerikanska supergruppen Styx i Frankrike och Tyskland. Då de turnerade med Back on my rock another time i Kanada blev de även kända på hemmaplan. Albumen Heads or Tales och Behaviour kunde inte matcha bandets tidigare framgångar, dock anses det Back on my rock another time av fansen som ett av de bästa albumen av Saga, med sånger som Scratching the Surface och The Flyer.

Behaviour var dock den bättre säljande plattan av de två, främst på grund av en framgångsrik singel, What Do I Know.

Band info:

Den efterföljande turnén blev den sista för bandet i USA, fram till idag Amerikanernas förmåga att anamma nya artister, och att kanske inte vara så lojala som exempelvis de europeiska fansen ledde fram till beslutet att inte turnera där. Bandets sound var vid denna tidpunkt mer polerat och radioanpassat än tidigare och lämnade Steve Negus och Jim Gilmour gruppen på grund av musikaliska skiljaktigheter med övriga bandet.

News feed