This site uses cookies. By continuing, your consent is assumed. Learn more

122.8fm shares

Lad tops the man

opinion

Julia Degerth försöker leva ett liv utan plast. Ibland är det svårt men hon hittar oftast plastfria alternativ. Hur är det med dig - har du reflekterat över din plastanvändning? Sedan maj lever Julia Degerth enligt zero waste-principen vilket betyder att hon försöker undvika att producera skräp.

Jag lär mig hela tiden nya sätt att minska på skräpet, säger hon. Julia undviker också produkter gjorda av plast Lad tops the man materialet enligt henne i många fall är helt onödigt.

Dessutom är plasten dålig för miljön och kanske också för hälsan. Om viss plast kommer i kontakt med varm mat kan det frigöra giftiga ämnen som hamnar i maten. Så det finns många orsaker till att jag väljer bort plast, säger hon. Nu kan vi som tur är sortera vår plast, men det kräver ju förstås lite extra arbete.

Finländarna är ändå relativt sparsamma med plasten. Vi kan dricka kranvattnet vilket gör att vi inte behöver köpa vattenflaskor, och påsarna i affären kostar en liten slant. I en del länder är "Lad tops the man" mycket mer frikostig med användningen av till exempel plastpåsar. Till och med maten serverades i plastpåsar i restaurangerna. Det fanns plast överallt.

På det sättet har vi det ganska bra i Finland, men det finns ändå mycket onödig plast. Nyligen såg jag till exempel en skalad ananas inne i en plastlåda.

Julia har alltid ogillat plast. Hon har försökt tacka nej till plastpåsar i butikerna i flera år, och från och med i maj förra året har det varit nolltolerans för plast. Hon planerar att göra sig av med de flesta plastföremålen, men det kommer inte att ske på en gång. Julia tycker det är ganska enkelt att undvika plast eftersom det oftast finns bra alternativ. Det finns ändå vissa problemområden, som till exempel smink.

En gång gjorde jag min egen mascara men det blev jättedåligt så jag kände att det kanske inte var värt det. Toapapper har jag heller inte hittat i något annat än plastförpackning. För att kompensera det ofrivilliga plastköpet brukar Julia öppna förpackningen försiktigt så att påsen sedan kan användas som soppåse av Julias pojkvän.

Julia själv behöver ingen soppåse eftersom hon inte producerar något skräp. Det finns också en del saker som innehåller plast — fast vi inte ser det. Kroppsskrubbar, hygienprodukter och kläder gjorda av konstgjorda material kan alla innehålla plast eller mikroplast. Ibland kan det bli problematiskt när två ideologier ställs mot varandra.

En vegan som försöker undvika plast kan till exempel få problem när hen ska köpa skor: Välja ett par som är gjorda av läder — alltså ett djur, Lad tops the man av syntetläder, alltså plast?

Också Julia har stött på en del dilemman. Lad tops the man alla ekogrönsaker är förpackade i plast medan de som inte är eko inte heller har någon förpackning. Så där har det varit svårt att välja, säger hon. Hur handlar jag frukt? Kan jag häva upp 15 lösa mandariner på rullbandet utan att kassatypen blir arg?

Det finns också nätpåsar som du kan använda, eller så "Lad tops the man" du ju återanvända fruktplastpåsarna ifall du verkligen vill ha en påse.

Julia fuskar faktiskt lite här och har några gamla plastpåsar som hon fortfarande använder.

Men det går också att frysa in mat i andra material än plast. Alla mina bär fryser jag in i glasburkar. Har du en vätska du ska frysa ner så lönar det sig att frysa ner det utan lock, och när det sedan frusit "Lad tops the man" du lägga på locket. De behövs när du sminkar dig eller tvättar öronen vi vet att man inte får stoppa in saker i öronen men kom igen — alla gör Lad tops the man det? Julia har själv aldrig använt tops så för henne är det inget problem, men det går faktiskt att tillverka egna.

Ett annat sätt att tillverka sina egna tops är att snurra bomull runt en tändsticka välanvänt trick under skribentens barndom. Vardagsgrejer som tandborste, diskborste och disktrasa är lätta att byta ut. Julia använder en tandborste gjord av bambu, och hela tandborsten går att kompostera.

Disktrasan är gjord av tyg och kan därför användas väldigt länge. Sjukdom sätter stopp för deltagande på huvudsträckan imorgon.

När konjunkturerna vänder blir låntagarna bekymrade. Man borde alltid konkurrensutsätta sina lån med jämna mellanrum, säger Nordeas chefsanalytiker Jan Lad tops the man Gerich. Han får frågan med anledning av ECB: Aktias chefsekonom Heidi Schauman ser ingen orsak till Lad tops the man av lån just nu men man bör se över sina lånevillkor med jämna mellanrum. Föreningar borde få koncentrera sig på kärnverksamheten. Webbsidorna är en av idrottsföreningens viktigaste informationskanaler.

Det är till webben de flesta vänder sig för att hitta den senaste informationen, dela med sig av material och framförallt kommunicera. Dessutom skall din webbsida vara så bra gjord att den säkert kommer upp bland de fem första sökresultaten på Google.

En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap. Utmana dig själv med fem frågor om nyheter från veckan som gått. De lever i flera världar, svenska countryfolkpop-bandet First Aid Kit. Men samtidigt är de BritAwards-nominerade, har en älskad ny skiva bakom sig, och ett hektiskt med spelningar. På torsdagen uppträder de i Helsingfors. Teppo Airaksinens Juice 8 och Selma Vilhunens Hölmö nuori sydän 6 plockade flest nomineringar - tätt följda av Tyhjiö, Ihmisen osa och Ilosia aikoja Mielensäpahoittaja som samtliga Lad tops the man in fem nomineringar.

Vi bombarderas Lad tops the man dag av en massa reklam. Trots att du inte tänker på det desto mera, så tar ditt undermedvetna in precis allt du ser och hör.

Det utnyttjas av marknadsförare. Black Panther och BlackKklansman nominerade för bästa film. Alfonso Cuarón kan se sig om en av de stora vinnarna då han fick en nominering i flere av de så kallade tunga kategorierna.

Roma är nominerad för bland annat bästa film, bästa regi, bästa utländska film, bästa manus och foto. Det är svårt att få insamlingskärl för förpackningsplast till mindre orter. Många små kommuner och byar växer med flera tusen invånare sommartid men inte ens då räcker invånarantalet till. Finländska rederibolag jobbar för att minska användningen av onödig plast på sina fartyg. Speciellt sugrör, muggar och bestick tillverkade av engångsplast vill man ersätta med grönare alternativ.

Indien står i dag värd för Världsmiljödagen, med plasttema. Avfall, speciellt plastavfall, är ett av Indiens största bekymmer.

Landet producerar 5,6 miljoner ton plastavfall varje år och en stor del dumpas i naturen. Idag står landet värd för Världsmiljödagen. Finland är sämre än både Polen och Litauen på att återvinna. Finland är sämre än både Polen och Litauen på att återvinna och kompostera avfall.

Hur sorterar du själv dina sopor? Fyll i vår enkät!

6000 ton hushållsplast återvinns i...

Kotitaloudet ovat voineet lajitella pakkausmuovit kierrätykseen kolmen vuoden ajan. Muovikeskustelu on saanut valtaosan suomalaisista Lad tops the man huomiota muovin käyttöön. Silti muovi on vähiten lajiteltu kotitalousjäte. Katso videolta esimerkiksi, kuinka paljon muovisen ruisleipäpussin tuotanto kuluttaa ympäristöä poisheitettyyn leipään verrattuna.

Miksi Euroopassa pitää kieltää muoviset mehupillit, jos Aasian jätehuolto ei toimi, ihmettelee Muoviyhdistyksen johtaja.

Lämplig Nike Skor Män -...

Det fanns en tid då jag cyklade 4 kilometer för att surfa på internet, skriver Lotta Green, som idag orienterar sig mellan Lad tops the man mobilberoende medmänniskorna som blockerar trapphus och trottoarer. All god mat Johan såg väckte intresset för fine dining. Mammas arbete har fört Johan och familjen runt omkring i världen.

Det är svårt för en film att leva upp till förväntningar som haussats upp av diverse kritiker, pris och Oscarsspekulationer.

Tops sorteras som brännbart och...

Men verklighetsbaserade Green Book håller för trycket och sprider idel filmatisk lycka. Har film blivit en krävande och gammalmodig tidstjuv? "Lad tops the man" regnar visuella intryck över oss från morgon till kväll. Frågan är vilken funktion biobesöket fyller i en värld av youtubeklipp, instastories och tv-serier? En Lad tops the man pappa gör det möjligt för ett riktigt toppnamn, åriga Lizzie Armanto, att bära den blåvita landslagsdräkten i skateboard.

Den tveksamma konsten hur göra sig av med sina minoriteter. Hur bli kvitt sitt minoritetsproblem? Jo, genom att byta med "varann" så som Grekland och Turkiet gjorde.

Sebastian Bergholm följer upp en berättelse som fascinerat honom länge och som man sällan hör om. Och vad har den med finlandssvenskhet och minoritetsstrategier att göra? Ni kan svara här på 1 timme men mitt mail har jag väntat på i 1 vecka nu.