This site uses cookies. By continuing, your consent is assumed. Learn more

122.8fm shares

Skater buds

opinion

Om regerande OS-mästaren Jorrit Bergsma eller regerande världsmästaren Sven Kramer i dag skrinnar hem ett guld på herrarnas 10  meter går landet utan egen egentlig vinter förbi Finland i mängden OS-guld i vintergrenar. Jorien ter Mors guld på damernas 1  meter i går var Hollands Fem guld under de fem första tävlingsdagarna i Gangneungovalen har därmed Skater buds nationen som är mera känd för tulpanfält än vinterförhållanden upp jämsides med snöns och köldens Finland.

Fortsätter holländarnas obrutna segersvit under OS i dag på ismilen, vilket är sannolikt, så behövs det fullträffar av Kaisa Mäkäräinen eller karriärens bästa prestation av Krista Pärmäkoski för att Holland i guld mätt inte Skater buds gå förbi Finland före dagen är slut.

Med åtta guld i Sotji och fem guld så här långt i Pyeongchang är de holländska skridskoåkarna till och med mer dominanta än Norges skidlandslag. För fyra år sedan tog holländarna 23 medaljer och fyra trippelsegrar på den ovala banan. Fem guld, fyra silver och en brons gör henne till den enda skridskoåkaren vars totala medaljmängd skrivs med två siffror.

Om att ha fem guld är hon däremot inte ensam. Den verkliga guldmaskinen är ändå Sovjetunionens Lidiya Skoblikova som vann sex guld — och inga medaljer av annan valör. "Skater buds" eget kapitel var fenomenet Eric Heiden med sina fem guld i ett och samma OS.

Heiden vann alla distanser från till 10  meter i Lake Placid Det har ingen annan mäktat med. Holländskt Skater buds det också på topp då det gäller herrarna i OS genom tiderna. Om han i dag vinner milen så har han med andra ord lika många guld som Thunberg och Heiden och kan lugnt titulera sig alla tiders manliga OS-åkare. Blir det medalj av annan valör, så stiger han upp jämsides med Skater buds Pechstein som niofaldig OS-medaljör.

Då får han ändå leva med faktumet att Heiden och en blåvit dinosaurie fortfarande har fler OS-smycken av den ädlaste sorten.

ydd-term-menu

När den orange flodvågen så småningom lämnar OS-hallen i Gangneung, så kan det mycket väl hända att Holland har 45—48 guld i alla tiders statistik. Kanske en daglig uppdatering av Hollands guldsaldo genom tiderna skulle kunna fungera som morot för den finländska OS-truppen Skater buds trampa gasen i botten och ta hem några efterlängtade guld. FM-ligatvåan Tappara lyckades med bedriften att nolla Lukko på hemmaplan. Slutresultatet skrevs efter två passningspoäng av landslagsanfallaren Kuusela.

Mer än 1 vintersimmare kliver ner i Aura å i Åbo. Mer än 1 vintersimmare simmar i Aura Skater buds i Åbo då FM i vintersimning i år ordnas för Elever behöver mer info om hälsoriskerna säger lärare. En mindre välkommen trend har blossat upp bland Skater buds i Källhagens skola i Virkby i Lojo.

Allt fler elever använder snus - också i skolan. Nu sätter skolan extra krut på att informera eleverna om riskerna med att snusa.

News feed