This site uses cookies. By continuing, your consent is assumed. Learn more

122.8fm shares

Martin and hans

opinion

Den här våren har det gått 35 år sedan Hans Martin startade upp Tommys hemma i Sundom. Efter några år i Sverige valde han mellan ett sommarhus i Stockholms skärgård och en återflytt till österbotten. Martin lämnade både Sverige och ett erbjudande om att spela i ett proffsband. Istället grundade han Tommys. Efter en träningskväll med bandet började jag och Gunborg fundera. Vår äldsta son Martin and hans Tommy, så vi tänkte: Tommys, berättar Hans Martin.

Den här våren har det...

Och så fick det förbli. Nu fyller Tommys redan 35 och firar med jubileumskonsert de första dagarna i maj. Till konserten i Villa Lande, Kimito 1 maj finns i skrivande stund biljetter kvar, men i Borgå 2 maj är konserten slutsåld. Tommys har varit och är ett aktivt band med regelbundna spelningar Martin and hans om. Så har det varit genom hela och talet och så har det fortsatt för killarna under hela talet.

Hans Martin slutade som solist och frontfigur i Tommys år Tom Käldström tog över både bolaget och sångsolistskapet i bandet. Istället startade Hasses solokarriär.

Första skivan var en andlig skiva, Landet där solen ej går ner. Den kom till helt på initiativ av skivbolagsdirektören vid Frituna. Å andra sidan hade jag ingenting Martin and hans det. Vår mor var troende och sångerna hade jag med mig från barndomen. Med Tommys hade Hans Martin upplevt den stora succén tack vare låten Vår dotter Den öppnade alla dörrar i Sverige.

Ett mottagande jag aldrig hade kunnat förvänta mig, säger Martin. Hans hustru Gunborg har under alla år spelat en viktig roll. Tillsammans har de skrivit många låtar både för Tommys och för soloskivorna.

Och det arbetet fortsätter. Vi blandar välkända covers med helt nytt material, säger Martin. Tommys ligger fortsättningsvis etta på Danslistan med Att ännu älska dig. Av 29 veckor på listan har bandet hela 25 veckor på första plats, vilket är rekordmånga topp-placeringar för ett och samma band. Häng också du med i röstningen på Danslistan!

I Vega på söndag kl. Tre österbottniska lag i fotbollsligan kommande säsong. Sebastian Strandvall blickar tillbaka på en tudelad säsong med VPS. Sett till förutsättningarna klarade sig laget ungefär som väntat då man placerade sig på sjätte plats i ligan.

Besvikelsen var ändå påtaglig då medaljtåget tuffade iväg — utan Vasalag. I år hoppas Strandvall att laget ska få en bra skjuts via en god försäsong, bra väder, goda resultat och underhållande fotboll. Nämnden vill nu se en permanent lösning i Ekenäs centrum. Hagahemmet i Ekenäs är inte längre lämpligt som äldreboende.

Social- och hälsovårdsnämnden vill nu se en permanent lösning för de äldre i Ekenäs centrum. FM-ligatvåan Tappara lyckades med bedriften att nolla Lukko på hemmaplan. Martin and hans skrevs efter två passningspoäng av landslagsanfallaren Kuusela. Mer än 1 vintersimmare kliver ner i Aura å i Åbo. Mer än Martin and hans vintersimmare simmar i Aura å i Åbo då FM i vintersimning i år ordnas för Det har varit en spännande kamp om första platsen igen på Vegatoppen.

Den här gången är det Philip Järvenpää som återtar täten med In the real world. Hur kommer Martin and hans att gå för veckans nya utmanare, Lait och Sam´s Garage? En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap. Utmana dig själv med fem frågor om nyheter från veckan som gått.

De lever i flera världar, svenska countryfolkpop-bandet First Aid Kit. Men samtidigt är de BritAwards-nominerade, har en älskad ny skiva bakom sig, och ett hektiskt med spelningar.

På torsdagen uppträder de i Helsingfors. Sarah Klang är en av de mest lovande artisterna i Sverige. Svenska dansbandet Elisa´s är på topp, men tar en paus.

Kultur & nöje

Martin and hans De var Sveriges yngsta dansband när de slog igenom år Bandmedlemmarna var skolkompisar i Skövde. Segern i Dansbandskampen förde dem ut till dansbanorna i Norden. Christina Lindberg röstades till första plats på Danslistan. Christina "De sista ljuva åren" Lindberg inleder höstsäsongen på Danslistan med en fullträff.

Hans Martin, född , är...

Hennes Sång för vind och regn kröp upp till första plats efter sommarens röstning. Endel av äran går också till hennes österbottniska musiker. Dansbandsvärlden känner Hans Martin som grundare av Tommys och Martin and hans låtskrivare tillsammans med hustrun Gunborg.

Men hans mindre kända bror Janne Martin har också sitt eget dansband hemma i Sverige. Och vad heter det? Jo Janne Martins, naturligtvis. Tommys fortsätter att regera på Danslistan vecka efter vecka.

Ingen verkar rå på dem. Både fansen och jurygruppen röstar ivrigt på Tommys och vinnarlåten Att ännu älska dig. Sedan Martin and hans har bandet 19 veckor på första plats och endast fyra veckor som tvåa på listan.

Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta? Tanssilavat sulkevat ovensa yksi kerrallaan. Kaupungeissa sen sijaan kuhisee: Perinteiset valssit eivät heitä kuitenkaan kiinnosta.

Viitasaarella alkaa uusi koko perheen kesätapahtuma Valssin Aika. Tanssiorkesteri lähtee viikonloppukiertueelle Savon maaseutulavoille. Jazzia rakastavat muusikot joutuvat tienaamaan leipänsä tangoilla ja valsseilla, ja raskasta työtä kompensoidaan raskailla huveilla.

Huonokin keikka voittaa silti kotiolot. Suomalaista iskelmää on aina tehty ylpeän ammattilaisen etiikalla. Viihdyttäminen on työn tekoa, ei taiteen. Iskelmä-Suomen miehistä ja naisista on aina otettu mittaa tien päällä, jossa soittajan leipä on pieninä murusina. Åkte snabbt i spåret men hann inte upp till täten. Ett klart och viktigt fall framåt för Mäkäräinen.

Så kunde man summera finländskans insats i sprinten i Anterselva. Mäkäräinen bommade endast ett skott, det sista, och gick i mål på andra plats bakom överraskningsvinnaren Marketa Davidova från Tjeckien. Marte Olsbu Röiseland var trea. Feldt-Ranta meddelar samtidigt att hon Martin and hans ställer upp i vårens riksdagsval. Sedan första juni inkvarteras och stöds papperslösa i Åbo.

Den stora mängden papperslösa har tagit myndigheter och regeringen på sängen — ingen hade väntat att så många som fått negativt asylbeslut skulle stanna i Finland. I Åbo har man eget system för att hjälpa de drabbade. Centralkriminalpolisen misstänker att finska utrikesministeriet lurades till att betala euro i februari i fjol.

Teppo Airaksinens Juice 8 och Selma Vilhunens Hölmö nuori sydän 6 plockade flest nomineringar - tätt följda av Tyhjiö, Ihmisen osa och Ilosia aikoja Mielensäpahoittaja som samtliga håvade in fem nomineringar. Medlemmarna i bandet Lait hittade varandra för ungefär tre år sedan i Helsingfors. Största delen av deras låtar är på engelska men den svenska låten Klippan är kall utmanar nu på Vegatoppen.

Nu utmanar de Martin and hans för tredje gången med låten Martin and hans dream we want to share. En berättelse om en ö ska forma det visuella i ÅUCS nya sjukhus. Konstnärer i Egentliga Finland har skickat över 80 förslag på konstverk. Det var många spända tonåringar som kom till Kulturhuset Grand i Borgå på onsdagen. Bryan Singer, regissören bakom storfilmer Martin and hans Bohemian Rhapsody och X-Men, anklagas för sexuellt utnyttjande av flera unga pojkar.

Unga Scenkompaniet tar sig an utseendefixering, identitet och självbestämmanderätt i pjäsen "Alla får vara" som spelas i Helsingfors i dag. Den populärkulturella skildringen saknar nyanser. Det är vanligt att kändisar använder sig av surrogatmammor för att bilda familj, särskilt i USA då det i flera delstater är tillåtet med surrogatarrangemang.

Hans Martin, född i Leyden, dödvar en nederländsk författare. Efter studentexamen bedrev Martin studier i teknik och konsthistoria.

News feed